Sex, utnyttja och att utnyttjas, dominans och beroendeställning, och den starka viljan att lyckas till vilket pris som helst, samt att släppa den totala kontrollen och kanske även sin egen moral.
Ja, det är med några ord en sammanfattning av den svenska kortfilmen DEBUT på GazeNet. En cirka 30 minuter lång historia som är Anette Sidors examensfilm från Stockholms Dramatiska Högskola. Vilken stark start hon levererar. Vad kommer det att bli av henne tro?

Filmen hade kunnat bli en i mängden där män utnyttjar kvinnor, men här har filmskaparen vänt på steken och gjort de två modellerna i filmen till män och fotografen till kvinna.
Vem utnyttjar vem, egentligen? Och vad tillåter man ske och sen ångrar sig?

Det är komplexa frågor som filmen ger i kast med, och jag älskar att det lämnar en med en massa tankar. Hur hade filmen och situationerna egentligen uppfattats om modellerna hade varit kvinnor? Och varför pratas det så lite om kvinnor som styr över en situation och om deras skyldighet att dra gränser.

I huvudrollen ser du skådespelaren Hannes Fohlin, som du kanske känner igen från tv-serien Vår Tid är Nu. Han gör ett fint porträtt av sin Philip, med en stark drivkraft att vilja slå igenom i modellindustrin. Han lyckas till och med vara riktigt tafflig som modell i de första scenerna. Men hans drivkraft är det inget fel på när han smiter in på modelluttagningar, förbi kön. Stark och övertygande.

Karl-Henrik Franzén, som spelar den snygge holländske lyckade modellen Sebastian är också rätt i sin roll. Han är vacker, stark och maskulin men är skör som person och har svårt att sätta gränser. Som modell ska man lyda fotografen i konstnärligheten och skapandet.

Han gör en fin rollprestation. Jag hoppas få se mer av Karl-Henrik Franzén i framtiden.

Fotografen spelas av Oldoz Javidi. Hon spelar rollen sparsamt och snyggt. Hennes roll är verkligen inte framträdande filmen, men oerhört betydelsefull för själva handlingen.
Hon är ju fotografen, som leder modellernas arbete. Hon är liksom konstnären och modellerna hennes lera. Men vilket ansvar har en fotograf under ett jobb, när modellerna pushar varandra längre och längre… När går modellerna för långt?

Vill du se en sexig och snygg välspelad och välregisserad film, som har djup, och lämnar dig med en del funderingar? Själv har jag lyckats se den två gånger…
Jag kan lova att Debut är mycket sevärd film.

//OG

DEBUT

Se filmen här