You, Me and Him (från 2017) är en brittisk komedi med ”Bridget Jones”-blinkningar, i form av tramsig charmighet, om ett lesbiskt par som försöker skaffa barn – och hur de hantera en granne som inte vill något mer än att flytta in till tjejerna. Filmen är söt och snäll, sådär som bara engelsmän kan få ihop det. Alla som gillar Bridget Jones, kommer också att känns igen sig i humorn och berättande, även om man kanske inte ska jämföra i övrigt med den megasuccén.

Olivia, som snart ska fylla 40, har länge längtar att få barn. Hon bär det ständigt med sig. När hon och Alex varit tillsammans i tio månader kanske det är rätt tillfälle att ställa frågan? Eller inte? Och vad händer med paret när någon blir med barn? Sen på allt detta blandar sig en manlig granne, i grannhuset, i deras liv. Upplagt för fars, nästan. Eller för brittisk humor. Jag tror du fattar vad för slags film det här är.

Olivas föräldrar är gamla och förstår inte. Alex mamma är homofob. Men relationskomedi ska vara röriga. Det vaggar fram och tillbaka av missförstånd och relationen är långt ifrån rak och romantisk – medan ursäkterna och de romantiska gesterna är så svulstiga som de bara kan bli en brittisk komedi.

Filmen är mest yta och innehåller inte så mycket djup, och kan verkligen ses som tramsig. Men skit i det. Skratta i stället. För nej, den kommer inte ta upp den allvarliga frågan om hur tufft det kan vara för homo och bi att få barn. Det här är inte en sådan film. Även om jag skulle vilja se en sådan riktigt bra film. Men vi har lärt att komedierna kommer först och sen kan filmbranschen våga ta i tunga ämnen och göra något av det. Den här filmen är mest söt, rörig och rolig och i ett jädra raskt tempo.

Filmen är regisserad av en debutant, Daisy Aitkens från Australien. Filmen är välspelad. De tre personerna i huvudrollsinnehavarna får filmen framåt med rappa repliker, snabbt blickar och eftertryck i sarkasmerna. Men så är det väldigt etablerade och kända skådespelare som tar plats i rollistan.

Huvudrollen Olivia spelas av Lucy Punch, som du kanske sett i komedin Bad Teacher eller i brittiska TV-serier som Doc Martin och The Class. Hennes flickvän Alex, spelas av Faye Marsay, som bland annat dykt upp i succéserien Game of Thrones. Den röriga ständigt partysugne, ”vill-inte-bli-vuxen-grannen” spelas av David Tennant, som du kanske sett spela den bistra polisen i den ohyggligt spännande tv-serien Broadchurch.

Även birollerna är en radda av lyckade rollbesättningar.
Bäst i birollslistan, och som udda figur, är gynekologen som inte gillar slidor (gissa om hon har problem i sitt jobb) spelad av Nina Sosanya, som du kanske sett i Love Actually. Som utsvävad yogalärare återfinns Sally Phillips, väninnan från Bridgets Jones-filmerna. Även Olivias mamma spelar mamma till Bridget Jones, nämligen skådespelaren Gemma Jones. Pappan, spelad av David Warner har bl.a. medverkat i den engelska tv-serien av Wallander, där han spelar Kurts pappa.

Du kommer att ha en trevlig stund i sommar när du strömmar den från GazeNet.
Mycket nöje!

//OG

YOU, ME AND HIM

Se filmen på GazeNet