Journalisten, författaren och äventyraren Ester Blenda Nordström (1891-1948), var norm- och banbrytande i början av seklet. Hon wallraffade, innan ens begreppet hade ett namn, som piga på en bondgård för att kunna berätta de hårt arbetande kvinnornas historia, en artikel som sen publicerades i Svenska Dagbladet.

Hon reste till Lappland för att berätta om samernas liv, men också till Argentina efter inspiration av vännen Evert Taube. Hon umgicks med dåtidens storheter och blev porträtterad av Anders Zorn. Hon skrev också böcker om den bångstyriga Ann-Marie, som kom att inspirera Astrid Lindgrens karaktärer Pippi Långstrump och Madicken. Men trots alla äventyr kommer hon alltid tillbaka till sin hemliga kärlek Carin, som hon kom att dela så mycket med.

Har du följt Sommar i P1 i sommar, har du kanske redan lyssnat till författaren och journalisten Fatima Bremmers spännande sommarprat om Ester Blenda efter hennes liv. Bremmer fick ju förra året Augustpriset i fackboksklassen för biografin Ett Jävla Solsken, om Ester Blenda.

GazeNet finns den fina dokumentären från 2016 om Ester Blenda av dokumentärfilmaren Anna Hylander.
Dokumentären handlar om Ester Blendas spännande och märkliga liv. Filmen innehåller många vackra och spännande bilder från hennes resor, med också väldigt privata bilderna på henne och Carin.
Dokumentärfilmaren Anna Hylander blandar sen upp dokumentären med gamla och nytagna filmer från platserna där Ester Blenda levde och verkade, allt i svartvit.
Dokumentären är fantastiskt och stillsamt berättad i kronologisk ordning, så det är lätt att följa med på denna spännande livsresa. Skådespelaren Rakel Wärmländer sätter rösten till Ester Blenda och får hjälp av flera skådespelarkollegor för att levandegöra Ester Blendas liv, till exempel hörs Sara Sommerfeld som kärleken Carin och Tova Magnusson som författaren Elin Wägner.

Jag rekommenderar dig att sätta av tiden för att lära känna denna fantastiskt spännande kvinna, som starkt påverkade sin tid och faktiskt förändrade den. Livsödet och hennes orädda framfart i början av seklet är så stark att jag är glad att flera personer sett henne och valt att lyfta fram henne.

Ester Blendas historia griper mig och jag vill nu fortsätta att titta, lyssna och läsa mer om hennes liv.
Dokumentären på GazeNet är en fantastisk bra start.

//OG

ESTER BLENDA

Se dokumentären här