Fransmännen är fantastiska på att göra spelfilm för hbtq-gruppen. De filmer jag ofta fastnar för, och som jag gillar därför, är där läggningen inte är i centrum utan spelas av personer som råkar vara gay.
Kiss Me (från 2017) är en sådan film, en puttrig kärlekskomedi, en riktig feelgood-film, där huvudrollsinnehavaren jobbar som osteopat, har en hel del problem att få till ett seriöst bestående förhållande, men också orädd nog att satsa ”all in”  – och råkar vara lesbisk.

Océnerosemarie (som hon nu råkar heta) har bytt ut flickvännerna, en efter en. Den senaste är en bossig och svartsjuk person som är djupt älskad av Océnerosemaries mamma, eftersom ”hon har en sådan bra utbildning”.
Océnerosemarie älskar att partaja och hänga med sina gayvänner, bland annat ett killpar som bestämmer sig för att gifta sig.

Men så händer det.

Under en joggingtur i skogen blir Océanerosemarie, blixtförälskad i fotografen Cécile, som även hon är ute och sportar. Det knepiga är bara att de är i helt olika faser i livet. Océanerosemarie är jägaren som är känd för att byta flickvänner lika ofta som hon byter tröja. Cécile kommer från ett långvarigt förhållande och är inte beredd att satsa på någon förrän hon hittat sig själv. Men att Cécile drar sig undan, triggar bara Océanrosemarie ännu mer.

En av filmen roligaste scenen är när Océanrosemarie kliver in och river av ett solodansnummer inför en mycket förskräckt, men road terapigrupp, där Cécile går för att bota en fobi. Cécile har ljugit om terapin och sagt att hon är där för att gå en kurs i modern dans, något som uppdagas lite för sent för Océanrosemarie, som satsat allt i en fantastisk fridans.

Filmen bjuder på många skratt men har också bottnar och djup. Huvudrollsinnehavaren Océan Michel gör en fantastiskt charmig insats. Hon är också den som skrivit manus och regisserat.

I övrigt är spellistan full med fantastiska franska skådespelare, flera kända från den finfina Netflix-serien Ring min Agent. (Tar ett par avsnitt att komma in i sen kan man inte släppa den.)
Du som gillar filmer som Amelie från Montmartre, alltså franska filmer som är charmiga, röriga, söta och roliga, kommer att älska den här. En perfekt film att mysa till nu när mörkret kryper på.

//OG

KISS ME

Se filmen på GazeNet