Den vackra finska gayfilmen A MOMENT IN THE REEDS från 2017 har äntligen kommit till Sverige genom filmtjänsten GazeNetVår recensent älskade filmen som han beskriver som en långsam, poetisk och rörande film om två unga män som av en händelse träffas för att renovera ett sommarhus och fattar tycka för varandra. Gemensamt har de båda att de flytt från militärtjänstgöring och sin längtan att  dela livet med någonFilmen är vackert filmad i den finska högsommaren ute vid en sjö. 

Den debuterande skådespelaren Boodi Kaabani har fått mycket beröm för sin rolltolkning av flyktingen Tareq. Vi blev nyfikna och kontaktade honom för att få veta mer.

 

Vad kan du berätta om hur du blev involverad I filmen?

-Det var så att jag råkade känna den finska producenten av filmen, Jarno Pimperi, som berättade för mig att manusförfattaren och regissören Mikko Makela skulle göra en film och letade efter en skådespelare med mitt utseende, berättar Boodi Kaabani.

Därefter fick han en Facebook-annons skickad till sig med ytterligare information om vilken skådespelare som eftersökte och han skickade därefter in en anmälan.

Jag var såklart nyfiken och gick på audition, mötte regissören Mikko och hade en mycket spännande diskussion om karaktären och om filmen. Det kändes omedelbart som vi var på samma sida.

Därefter hanterades ansökningarna och Boodi blev därefter tillsammans med några få andra kallad till en andra uttagningEfter en tid blev han kontaktad om att han hade fått rollen.

Det var  klart helt otroligt och jag blev superexalterad. 

Hurskulle du beskriva Tareq, din karaktär?

-Jag ser Tareq som en fri, modig, lite självisk, bestämd, men ändå känslig individ. Omständigheterna i hans liv har tvingat honom att göra mer logiska än känslomässiga val.

Det faktum att han fått en ny start i livet har fått honom mer fokuserad på att bli den person han alltid velat vara. Det har tillåtit honom att trycka bort alla negativa hinder som stått mellan honom och hans vision av ett liv han alltid velat ha.

Har du några stunder från filmen du vill berätta mer om?

-Jag menar, det var första gången för mig framför en kamera – ALLA ögonblick var speciella. Hela processen ända fram till nu har varit en fantastisk upplevelse.

Filmen har blivit en sådan succé och du och din skådespelarkollega vann skådespelarpriset på Nordisk International Film Festival i New York. Vad kan du berätta om det?

-Jag är jätteglad att filmen har blivit sedd och uppskattad. Jag har fått motta mycket support och uppmuntrande meddelanden från hela världen. Jag är väldigt tacksam att människor har känt för filmen och är hedrad att vi kunde presentera Finlands första romantiska LGBTQ-drama. När det kommer till filmpriset kom det som en rejäl överraskning, en galet-rolig-överraskning. Jag är lycklig att dela priset med min vackre medspelare Janne Puustinen. 

Jag är glad att vi gjorde detta tillsamman och utan honom hade det inte blivit samma sak.
Att bli nominerad och sen vinna bland alla dessa fantastiska skådespelare är väldigt värdefullt och uppmuntrande.

Vad är din historia? Vad kan du berätta om den?

-Jag har som alla andra en väldigt lång historia, som vem som helst, men jag kan berätta att jag är en person som har sökt att hitta hem ända sen jag lämnade Damaskus 2012. Jag älskar det jag gör, det har varit en lång väg att komma dit där jag är just nu. 

Jag har många små men också stora drömmar. Älskar konst, historia, människor, politik, dans, och bubbelbad. Jag vill testa allt, minst en gång. Försöker alltid att befinna mig i situationer där jag kan lära mig mer och växa som människa, och från det jag lär mig, förhoppningsvis, stötta andra.

Sedan filmen – vad har du gjort sedan dess?

-Jag har varit med vid många tillfällen för att göra reklam för filmen. Spelat teater och TV. Läst en hel del och skriver på ett nytt projekt. 
Teatern han spelat i under vintern är pjäsen ”Tillståndet” på Svenska Teatern i Helsingfors. Han har också tackat ja att delta i två kortfilmen som ska produceras i Storbritannien. Men något som gjort honom extra glad är att han ska medverka i det finska barnprogrammet ”Hittehatt”.

Vad hoppas du mer i framtiden?

-Jag hoppas kunna finna en plats där jag kan studera och lära mig mer – OCH att detta nya projekt jag skriver på ska bli verklighet.

Har du någonsin varit till Sverige och när får vi se dig här nästa gång?

-Jag har varit i Stockholm några gånger. Jag har många vänner som bor där. Det är verkligen en fin härlig stad. Jag hoppas komma till Sverige snart igen, men i alla fall till sommaren, avslutar Boodi Kaabani.

//OG

Här kan du se Boodis debutfilm A MOMENT IN THE REEDS